Αναπαραγωγική αυτονομία και ζητήματα βιοηθικής

H διάρκεια αναπαραγωγής των γυναικών, είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με τους άνδρες, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη σύλληψη και κυοφορία καθώς η ηλικία τους προχωρά. Η κατάψυξη ωαρίων, σαν μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οδηγεί αποτελεσματικά στην αναπαραγωγική αυτονομία της γυναίκας. Δηλαδή, της παρέχεται η ελευθερία να αποφασίζει εάν, με ποιον και πότε θα έχουν παιδιά. Η αναπαραγωγική αυτονομία είναι σημαντική αξία στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, όπως και το προστατευόμενο δικαίωμα «δημιουργίας οικογένειας» βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Προκύπτει όμως, ένα σημαντικό ηθικό ζήτημα για την ευημερία του παιδιού, που είναι προϊόν κατάψυξης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους. Είναι απαραίτητο να μελετηθεί επίμονα και σε βάθος εάν τα συμφέροντα των γυναικών και των παιδιών εξυπηρετούνται από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούνται όταν η επιθυμία για ένα παιδί και η τεκνοποίηση και ανατροφή ενός παιδιού συμβάλλουν στην αμοιβαία ευημερία (Επιτροπή Ηθικής της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, 2013). Στην Ελβετία, ο νόμος δηλώνει ότι η ευημερία του μελλοντικού παιδιού είναι η πρώτη και υπέρτατη αρχή. Επομένως, πρέπει να αποφεύγεται ο αυξημένος κίνδυνος «πιθανών ιατρικών επιπλοκών για το μέλλον». Η γήρανση των γονέων που θα μπορούσε να συμβαδίζει με την κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του παιδιού να έχει νέους και υγιείς γονείς. Επίσης οι εγκυμοσύνες σε ηλικία 45–50 ετών αυξάνουν τις ιατρικές επιπλοκές μιας εγκυμοσύνης όπως η υπέρταση και ο διαβήτης κύησης για την έγκυο αλλά και ο πρόωρος τοκετός με αναπηρίες και αρνητικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες για το παιδί. Οι δυσκολίες στην ανατροφή και οργάνωση της σταδιοδρομίας των παιδιών αυξάνονται και διογκώνονται όταν εμπλέκονται ακόμη μεγαλύτερα ζευγάρια ή όταν πρόκειται για περιπτώσεις με ένα γονέα (μονογονεϊκή οικογένεια). Επιπλέον, η καθυστερημένη μητρότητα καθιστά την κατάσταση της υγείας των παππούδων ίσως ασυμβίβαστη. Ας μην παραγνωριστεί ότι τα παιδιά από γονείς μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν τον κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων που προκύπτουν από «ντροπή», καθώς οι γονείς τους θα μπορούσαν συχνά να εκληφθούν ως παππούδες τους.

Η κατάψυξη ωαρίων, σαν μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας είναι ευλογία και θα πρέπει να προσφέρεται κατόπιν ενδελεχής έρευνας της ηλικίας, της ψυχικής και σωματικής υγείας μια γυναίκας και τον χρονικό ορίζοντα που προγραμματίζει να χρησιμοποίηση τα κρυοσυντηρημένα ωάρια της.