Ενδοσκόπηση σαν διάγνωση και θεραπεία στη Γυναικολογία

Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ιατρική καινοτομία του 21ου αιώνα. Η μεγέθυνση και η σαφήνεια της εικόνας, οι μικρές τομές στο δέρμα, η απουσία μετεγχειρητικού πόνου και η άμεση κινητοποίηση της ασθενούς προσφέρουν καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα και μεγαλύτερη ασφάλεια παρά η συμβατική χειρουργική.  Οι επιπλοκές είναι λιγότερες, η ανάγκη φαρμάκων για το μετ’ εγχειρητικό πόνο ελάχιστη, ενώ οι πλείστες γυναικολογικές  επεμβάσεις γίνονται σε τμήματα ημερήσιας φροντίδας. Το συνολικό κόστος της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι δε μικρότερο συγκρίνοντας τις ίδιες επεμβάσεις με τη συμβατική χειρουργική μεγάλης τομής.

Η διακοιλιακή λαπαροσκόπηση προσφέρει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όποιο σημείο της κοιλιάς και της πυέλου χρειάζεται να γίνει διάγνωση και θεραπεία, και στις πλείστες περιπτώσεις χρειάζεται γενική αναισθησία. Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν και με τοπική αναισθησία, χρειάζεται όμως ιδιαίτερος χειρισμός, επιλογή των ασθενών και εμπειρία.  

Η διακολπική λαπαροσκόπηση προσφέρει άνετη και πλήρη εξέταση της πυέλου. Η πρόσβαση γίνεται από τον κόλπο. Το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου απέχει από τη πυελική κοιλότητα μόνο 5 χιλιοστά. Η εισδοχή μικρής διαμέτρου τηλεσκοπίου 2.8 χιλιοστών είναι εύκολη, ενώ η πιθανότητα επιπλοκών μηδαμινή. Το μεγάλο πλεονέκτημα της διακολπικής λαπαροσκόπησης είναι η ικανότητα διάγνωσης υποκλινικής παθολογίας και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ανίχνευση προβλημάτων  υπογονιμότητας και έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου των ωοθηκών. Η επέμβαση γίνεται με τοπικό αναισθητικό και παυσίπονα, στα πλαίσια ταχείας φροντίδας, 1 -2 ώρες.

Υστεροσκόπιση είναι η μέθοδος ενδοσκοπικής εξέτασης της κοιλότητας της μήτρας. Τηλεσκόπιο 1.5 χιλιοστών προωθείται διαμέσου του τραχηλικού στομίου όπου με τη βοήθεια φυσιολογικού ορρού    τεντώνεται η κοιλότητα και ευδιάκριτα εξετάζεται η ποιότητα του ενδομητρίου, τα όστια (οι οπές των σαλπίγγων), ο πυθμένας της μήτρας και αξιολογείται το σχήμα της ενδομήτριας κοιλότητας. Η υστεροσκόπιση σε συνδυασμό με υπερηχογραφία αποτελούν το καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο διάγνωσης και θεραπείας σε νεαρές γυναίκες με υπογονιμότητα. Στις μεγαλύτερες κυρίες με προβλήματα εμμήνου ρήσης, μητρορραγίες, υποψία πολυπόδων και άλλης ενδομήτριας παθολογίας, η υστεροσκόπηση είναι η καλύτερη επιλογή διάγνωσης και θεραπείας. Η απόξεση θεωρείται αναξιόπιστη μέθοδος μια και η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης φτάνει το 18% και η πιθανότητα ανεπαρκούς θεραπείας δηλαδή αποτυχίας πλήρους εκτομής ενός πολύποδα, φτάνει μέχρι και 40%. Οι πλείστες υστεροσκοπικές επεμβάσεις δεν χρειάζονται οποιαδήποτε αναισθησία. Σε μερικές περιπτώσεις δίνονται παυσίπονα και χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό. Ακόμη και στις πιο δύσκολες υστεροσκοπικές επεμβάσεις όπως είναι οι μυομεκτομές, η αφαίρεση ινομυωμάτων από το μυομήτριο, χρησιμοποιείται ελαφριά καταστολή.

Η Υστεροσκόπιση μαζί με τη διακολπική λαπαροσκόπηση προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και πολύ αξιόπιστη διαγνωστική και θεραπευτική φροντίδα σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, επαναλαμβανόμενων αποβολών, εξωμήτριας κύησης στο τράχηλο, μητρορραγιών και όχι μόνο.