Γονιμότητα της Γυναίκας – Όρια και προϋποθέσεις

Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται όσο μεγαλώνει, και σταματά πλήρως όταν φθάσει στην εμμηνόπαυση. Καθοριστικό ρόλο παίζουν ο τρόπος διαβίωσης, συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, η κληρονομικότητα και το άγχος. Το κάπνισμα, προβλήματα εμμήνου ρήσης, μολύνσεις και χειρουργικές κακώσεις στις ωοθήκες, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Η πιο γόνιμη ηλικία είναι από τα 19 μέχρι τα 30 χρόνια. Μετά τα 35 η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, και στα 40 πλέον φθάνει στο κατώτατο σημείο, δηλαδή στο 5-10%.

Η σύγχρονη γυναίκα για επαγγελματικούς και οικονομικούς κυρίως λόγους, αναβάλλει τον οικογενειακό προγραμματισμό γύρω στα 30 της. Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να της προσφέρει στην καλύτερη πιθανότητα 1-3 παιδιά, που είναι και το ζητούμενο στις πλείστες των περιπτώσεων. Οι γυναίκες με ιστορικό της μητέρας ή της γιαγιάς τους για πρόωρη εμμηνόπαυση, τυχόν προβλήματα στις ωοθήκες τους, μικρό όγκο και αριθμό ωοθυλακίων κατά τον  υπερηχογραφικό έλεγχο θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Επίσης γυναίκες που ακολουθούν επαγγελματική καριέρα, ή για λόγους υγείας, ή για κοινωνικούς λόγους που προβλέπουν ότι θα θέλουν να κάνουν παιδιά μετά την ηλικία των 38, θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν ιατρική γνωμάτευση και βοήθεια.

Στις πλείστες περιπτώσεις μπορούμε σήμερα να αποθηκεύσουμε με μεγάλη ευκολία ωάρια, σε μικρότερη ηλικία (κάτω από τα 33 καλύτερα μέχρι και τα 36 είναι ανεκτό). Στις γυναίκες με προβλήματα υγείας όπως είναι το λέμφωμα, σε περιπτώσεις που θα χορηγηθούν χημειοθεραπείες  που θα επηρεάσουν την λειτουργία των ωοθηκών μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε ωοθηκικό φλοιό για αυτόλογη μεταμόσχευση σε κατοπινό στάδιο. Σήμερα σε πειραματικό στάδιο, επιχειρείται ακόμη η φύλαξη ωοθηκικού ιστού και η αυτόλογη μεταμόσχευση κατά την εμμηνόπαυση σαν θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης. Η διαδικασία γίνεται ενδοσκοπικά, όπου η ασθενής μετά από 2-3 ώρες πάει στο σπίτι της. Το εργαστήριο που θα παραλάβει τον ιστό πρέπει να έχει την εμπειρία και να διαθέτει το κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να διατηρήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο την φυσική δομή και λειτουργία των κυττάρων του ιστού.