Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός υπερέχει της καισαρικής τομής, για καλύτερη υγεία της μάνας και του παιδιού. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, δίνοντας την ευκαιρία σε έμβρυο και μητέρα να προσαρμοστούν για την επόμενη φάση της λοχείας και γαλουχίας. Επιτρέπει επίσης στο έμβρυο να αναπτύξει όλους εκείνους τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στο απαιτητικό εξωτερικό περιβάλλον. Τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα στο μέλλον σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από προγραμματισμένη καισαρική τομή. Ο μητρικός θηλασμός εγκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα όταν έχει προηγηθεί φυσιολογικός τοκετός παρά καισαρική τομή. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο παρόλο που είναι έγκλειστο στον αμνιακό σάκο εντούτοις υπάρχει κυτταρική επικοινωνία με το κόλπο της μάνας. Πολλά βακτηρίδια και μικροοργανισμοί μπορούν να περνούν την αμνιακό σάκο και να βρίσκονται μέσα στο αμνιακό υγρό. Στη συνέχεια το έμβρυο αναρροφά και ανακυκλώνει το αμνιακό υγρό αφού το καταπίνει, και στη συνέχεια απορροφάται από το βλεννογόνο του εντέρου του και διηθείται από τα νεφρά του σαν ούρο.  

Μελετώντας τα κόπρανα των νεογνών μετά από φυσιολογικό τοκετό και συγκρίνοντας τα με αυτά μετά από καισαρική τομή, διαπιστώνεται ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων και μικροοργανισμών επωφελή για το νεογνό μετά από κολπική γέννα.

Είναι προφανές ότι η επικοινωνία εμβρύου και εξωτερικού περιβάλλοντος εδραιώνεται και κορυφώνεται μετά από τη ρήξη των αμνιακών υγρών και έναρξη των συσπάσεων. Οι μικρο-οργανισμοί (microbiome) αυτοί, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού προστατεύοντας το πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Έχει παρατηρηθεί ότι η παχυσαρκία, το άσθμα, αλλεργίες, ο διαβήτης τύπου 1, οι τροφικές αλλεργίες, το έκζεμα και κοιλιακά νοσήματα είναι πολύ πιο συχνά σε βρέφη και παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή. Ο λακτοβάκιλλος που βρίσκεται στο κόλπο της μάνας βοηθά ιδιαίτερα στη καλύτερη πέψη και απορρόφηση του γάλατος κατά τον θηλασμό.    

Η διαδικασία του κολπικού τοκετού προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της εγκύου και επί το πλείστων ολοκληρώνεται επιτυχώς. Η επισκλειρήδιος αναλγησία προσφέρει ένα άνετο, ανώδυνο και καθόλα ασφαλή φυσιολογικό τοκετό αφού η επίτοκος συνεργάζεται και επικοινωνεί με το ιατρικό προσωπικό με άνεση. Η ανώδυνη πορεία του τοκετού συμβάλλει έτσι ώστε να αποβληθούν  οι όποιοι φόβοι και ανασφάλειες υπάρχουν για μια φυσιολογική γέννα. Η επίτοκος χρειάζεται να παρακολουθήσει μαθήματα για τη γέννα και το τοκετό, ενημερώνεται για τη πορεία ενός φυσιολογικού τοκετού και ξεναγείται στο μαιευτήριο. Η διαδικασία αυτή βοηθά το μέγιστο στην μείωση του φόβου λόγω του αγνώστου και της απειρίας.     

Η έγκυος πρέπει να ενθαρρύνεται να γεννήσει φυσιολογικά και από το γιατρό της και το οικείο περιβάλλον της. Η υπεροχή του φυσικού τοκετού και γέννας είναι σαφής όσον αφορά την υγεία της ίδιας της εγκύου και του μωρού της.