Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του ενδομητρίου
The American College of Obstetricians and Gynecologists
WOMEN’S HEALTH CARE PHYSICIANS
COMMITTEE OPINION
Number 631 • May 2015
Committee on Gynecologic Practice
Γυναικολογική Ογκολογία
Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στις καινούργιες κλινικές και επιστημονικές αλλαγές κατά την ημερομηνία που εκδίδεται, επομένως μπορεί κάποιες οδηγίες στο μέλλον να αλλάξουν. Οι πληροφορίες δεν πρέπει να θεωρηθούν ως η μόνη και αποκλειστική θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του ενδομητρίου
Περίληψη: Η υπερπλασία του ενδομητρίου έχει κλινική σημασία, επειδή είναι συχνά o πρόδρομος για το αδενο-καρκίνωμα του ενδομητρίου. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική διότι ξεχωρίζοντας μεταξύ μιας απλής υπερπλασίας και μιας περίπτωσης με πραγματικά προκαρκινικές αλλοιώσεων βοηθούμε την ασθενή προσφέροντας την καλύτερη θεραπεία και αποφεύγοντας υπερβολική ή ανεπαρκή θεραπεία. Η ιστοπαθολογική διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών χρησιμοποιεί κριτήρια και ορολογία που κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των διαφορετικών παθολογιών. Είναι σημαντικό γιατί ανάλογα με το είδος της υπερπλασίας του ενδομητρίου η θεραπεία είναι διαφορετική.
Η υστεροσκόπηση και η λήψη βιοψιών ενδομητρίου προσφέρουν τη πιο αξιόπιστη μέθοδο για τη διάγνωση των παθήσεων της ενδομήτριας κοιλότητας. Είναι πολύ πιο αξιόπιστη και ακριβής από τη μέθοδο της διαστολής του τραχήλου της μήτρας και την απόξεση. Η ολική υστερεκτομή συνίσταται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κλινική ένδειξη και προσφέρει αποτελεσματική και μόνιμή θεραπεία. Για τις γυναίκες που δεν θέλουν τη χειρουργική επέμβαση ή που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους, υπαλλακτική λύση είναι η τακτική ή η τοπική θεραπεία με προγεστερόνη. Η μέθοδος αυτή δεν είναι αποδεδειγμένη αλλά χρησιμοποιείται.
Συμπεράσματα και συστάσεις
Λεπτομερής και ακριβής διάγνωση της πραγματικής προκαρκινικής αλλοίωσης του ενδομητρίου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου. Με βάση τα δεδομένα και τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και η Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας κάνει τις ακόλουθες αποδεχτές συστάσεις:
- Η ορολογία της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του ενδομητρίου φαίνεται να είναι προτιμότερο από εκείνο του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας 1994 (WHO94). Για την παθολογική διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών πρέπει να χρησιμοποιούνται κριτήρια και ορολογία που κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ των κλινικοπαθολογικών περιστατικών που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, όπως η ορολογία της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του ενδομητρίου. Η προτιμώμενη ορολογία είναι “ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του ενδομητρίου” (και όχι “άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου”).
- Συνιστάται υστεροσκόπηση, με διαστολή και απόξεση (D&C) για καλύτερη δειγματοληψία ιστού, περιλαμβάνοντας την πλήρη επισκόπηση της ενδομήτρια κοιλότητας καθώς και τις δυσδιάκριτες βλάβες. Αυτό θα δώσει την καλύτερη ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μιας πραγματικής προκαρκινικής αλλοίωσης του ενδομητρίου και να αποκλείσει ένα αντίστοιχο καρκίνωμα του ενδομητρίου. Όταν ενδείκνυται κλινικά, η ολική υστερεκτομή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκαρκινικές αλλοιώσεις της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του ενδομητρίου και παρέχει οριστική αξιολόγηση ενός πιθανού ταυτόχρονα καρκινώματος
- Στις περιπτώσεις που θα χορηγηθεί προγεστερόνη συνίσταται η λήψη βιοψιών του ενδομητρίου σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε 3-6 μήνες μέχρι να διαπιστωθεί η πλήρης αποκατάστασης και ίαση της νόσου.
Η μερική υστερεκτομή, η εξάχνωση της ενδομήτριας κοιλότητας και η χρήση τεμαχιστή είναι απαράδεκτες μέθοδοι για τη θεραπεία της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του ενδομητρίου. Συστηματική ή τοπική θεραπεία με προγεστερόνη είναι μη αποδεδειγμένη αλλά είναι συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται εναλλακτικά αντί υστερεκτομής. Είναι κατάλληλη για τις γυναίκες που δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους. H Θεραπεία ορμονικής υποκατάσταση για διαχείριση της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του ενδομητρίου, θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχή δειγματοληψία ενδομητρίου κάθε 3-6 μήνες. Ποια είναι η καλύτερη συχνότητα όμως, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Πίνακας – Διαγνωστικά κριτήρια για την ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του ενδομητρίου *
Ονοματολογία | Τοπογραφία | Λειτουργική Κατηγορία | Θεραπεία |
Καλοήθης υπερπλασία του ενδομήτριου | Διάχυτη | Παρατεταμένη δράση των οιστρογόνων | Ορμονική συμπωματική θεραπεία |
Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του ενδομήτριου | Εστιακή αλλά προχωρούν να διαχέονται | Προκαρκινικές αλλοιώσεις | Ορμονική θεραπεία ή Χειρουργική επέμβαση |
Αδενοκαρκίνωμα του ενδομήτριου ενδομητριοειδές τύπου, καλά διαφοροποιημένο | Εστιακή αλλά προχωρούν να διαχέονται | Εμφανής Κακοήθεια | Χειρουργική επέμβαση, και σταδιοποίηση της νόσου |
* Παλαιότερα γνωστό ως άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου.
Cancer 2005; 103: 2304-12, Gynecol Oncol 2000; 76: 287-90.