Προληπτική Ιατρική στη Γυναικολογία

Η ορθή προληπτική ιατρική καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και τα προβλήματα υγείας εάν υπάρχουν, διαφοροποιούν τον τρόπο και την έκταση της προληπτικής ιατρικής (ΠΙ) που θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Ο πληθυσμιακός έλεγχος για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (Παπ τεστ), η μαστογραφία και η κολποσκόπηση είναι μέρος της προληπτικής ιατρικής και σίγουρα δεν προσφέρουν από μόνα τους επαρκή πρόληψη στη γυναίκα. Με την ανακάλυψη του ανθρώπινου γονιδιόματος όλο και περισσότερες πληροφορίες αποκαλύπτονται, παρέχοντας την ικανότητα να εντοπίσουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου για συγκεκριμένες νόσους. Οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις προσφέρουν επιπρόσθετες πληροφορίες για εντοπισμό πιθανών μελλοντικών προβλημάτων υγείας βοηθώντας στη λήψη μέτρων έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Με τον ίδιο τρόπο και σε μεγαλύτερο βαθμό βοηθούν οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις που συμβάλλουν στη τελική διάγνωση, με τη λήψη βιοψιών και αποτελεσματικής θεραπείας όπου χρειάζεται.

Η αποτελεσματικότητα της ΠΙ στη γυναικολογία φαίνεται από τη μακροχρόνια καλή υγεία του ατόμου που υποβάλλεται σε πρόγραμμα πρόληψης. Τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν σειρά ερωτηματολογίων και εξετάσεων έτσι ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι νοσηρότητας. Είναι άκρως απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ιστορικού υγείας του ατόμου. Εν πρώτης, γενικές πληροφορίες με συγκεκριμένο δομημένο ερωτηματολόγιο και κατόπιν ανάλογα με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που εστιάζουν ιδιαίτερα στο πρόβλημα που εντοπίστηκε. Στις νεαρές γυναίκες , κάτω από την ηλικία των 39, οι γενικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι διαφορετικές από αυτές που χρειάζονται μεγαλύτερες κυρίες και άλλες από αυτές που χρειάζονται όσες είναι πέραν των 60. Στις νεαρές γυναίκες γίνεται διερεύνηση του ιστορικού για εμβολιασμό εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, για την τακτικότητα της έμμηνου ρήσης (περίοδος), του κανονικού σωματικού βάρους, της ορμονικής λειτουργίας, εκτίμηση της γονιμότητας και η πιθανότητα μαιευτικού ρίσκου. Στη μέση ηλικία, 40-55, ελέγχεται η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης, εκτιμούνται και καθορίζονται προληπτικά μέτρα για αποφυγή πτώσης της μήτρας, της ουροδόχου κύστης, κολπική ξηρότητα, απώλεια ούρων κατά την άσκηση, συχνοουρία, καρκίνος του μαστού, γήρανσης κλπ. Κατά την εμμηνοπαυσιακή ηλικία, η ιδιαίτερη φροντίδα εστιάζεται στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Ο εντοπισμός των γυναικών υψηλού κινδύνου για τις πιο πάνω νόσους, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη μακροβιότητα, τη ποιότητα ζωής και την ευτυχία της γυναίκας και της οικογένειας της. Ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα διερεύνησης και προληπτικής θεραπείας βάση διεθνώς αναγνωρισμένων προγραμμάτων. Τα προληπτικά μέτρα, πιθανές θεραπείες, οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις καθορίζονται πρωτίστως από την ηλικία της γυναίκας και από τα αποτελέσματα της συνέντευξης του ιατρικού ιστορικού. Οι γνώσεις και η ικανότητα του Γυναικολόγου, το επίπεδο συνεργασίας της ασθενούς και η συμμόρφωση της στο πρόγραμμα πρόληψης, συμβάλλουν σημαντικά στην επάρκεια και στο τελικό αποτέλεσμα των προγραμμάτων πρόληψης.